Het ziektekundige probleem van tekenbeten, zit hem in het feit dat teken drager kunnen zijn van een infectieuze ziekte. Bij het opzuigen van het bloed spuit de teek een beetje van zijn lichaamssap in de gastheer om bloedstolling te voorkomen en de doorbloeding plaatselijk te vergroten. Dit maakt het opzuigen van bloed voor hem eenvoudiger. Met dit lichaamssap worden in sommige gevallen ziektekiemen overgebracht van de teek naar de gastheer.
Lyme
Tot het midden van de vorige eeuw hadden we in Nederland daar hoofdzakelijk last van bij koeien in de duinstreek en in het oosten van het land. Aan het einde van de vorige eeuw zagen we een sterke toename van Lyme ziekte bij de mens. Dit is een aandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze geeft vaak eerst lokale irritatie van de huid en vervolgens kan zich hieruit hersenvliesontsteking ontwikkelen. Door tellingen te doen van het aantal teken die besmet zijn met deze bacterie, zijn we te weten gekomen dat circa de helft van alle teken besmet is. Ook honden kunnen met deze bacterie besmet raken. Ze ontwikkelen antistoffen tegen de bacterie. Ziek worden ze er echter zelden tot nooit van. In onze praktijk heeft zich in al die jaren dat ik er werk nog nooit een klinische infectie voorgedaan.
Protozo Babesia Canis
Een andere ziekteverwekker die specifiek voor de hond van belang is, is de protozo Babesia canis. Dit eencellige organisme wordt overgebracht door een bepaalde tekensoort Rhipicephalus sanguineus. Tot voor enkele jaren geleden kwam deze tekensoort in Nederland niet voor. Sinds enkele jaren zijn er sporadisch meldingen van Babesia-infectie die in Nederland zijn opgelopen. Op dit moment loopt er een onderzoek van de faculteit diergeneeskunde naar het voorkomen van deze specifieke teek in Nederland. Wel werd deze teek veel gezien in zuidelijke landen met name de Dordogne in Frankrijk stond er bekend om. Honden die een infectie met deze teek doormaken, krijgen enkele weken na infectie een massaal verval van rode bloedcellen met bloedplassen, nierschade en vaak de dood tot gevolg.
Naast de bovengenoemde ziekten zijn er vele anderen maar daar hebben we in ons land niet of nauwelijks mee te maken.
Ik hoop dat ik met dit stukje een beeld heb gegeven van de frequentie waarin ziekten die door teken worden overgebracht voorkomen. Voor mensen is de teek in Nederland een reële bedreiging. Voor honden is het nog altijd slechts zeer incidenteel een probleem.
Ronald Bosch, Dierenarts bij Diergeneeskundigcentrum Tiel Scheeringlaan 4, Kamperfoelie 20, Tiel, (0344) 61 62 97 www.dierenartstiel.nl