IPO examen zaterdag 27 februari 2016

Geniet hier van de foto’s die gemaakt zijn!

Onder ideale weersomstandigheden vond het eerste clubexamen van dit jaar plaats. Als keurmeester was Gerard List uitgenodigd en als aspirant keurmeester was Anja Matekovic aanwezig. Er hadden zich een enorm aantal SPH II aangemeld, wat een goede organisatie vergde. Verder deden er 2 VZH/ BH honden mee, 2 IPO I, 1 IPO II en 1 IPO III. In totaal dus 11 honden. Wedstrijdleider was Harrie, SpL IPO II en III Monique, terwijl Johan Peterse en Maicel van Vulpen de SpH II sporen zouden uitlopen.

SpH II sporen
Beide spoorleggers hadden de verschillende locaties reeds in een eerder stadium bezocht en werden dan ook niet voor verrassingen gesteld. Om exact 8.00 uur werd het eerste spoor uitgelopen. De weilanden waren niet al te eenvoudig door veel regen of samenstelling van de ondergrond. Na het uitlopen van de sporen, werden de verleidingssporen onder het toeziende oog van de beide AK’s uitgelopen door Monique. Er stonden overal paaltjes naast het spoor, zodat de verleidingssporen ook correct gelegd konden worden. De beide SpL hebben blijk gegeven van hun enorme liefde voor het speuren en alles perfect geregeld.

IPO sporen
Rond 9.00 uur werden de sporen voor de IPO I, II en III honden uitgelopen. Als eerste startte Vigdis met haar Kayra en haar speuren gaf een fantastisch speurbeeld weer. Dat leverde haar na uitleg van Anja 97 punten op. Omer, onze gast,  deed het nog even beter met zijn 98 punten. Ook dit was een geweldig beeld. Benjamin met Odin had even last met de concentratie van zijn hond voor de 1e hoek, maar liet zien ook geweldig te kunnen speuren, ondanks de natte velden. Voor Gerald verliep het speuren wat minder. Deze combinatie behaalde 78 punten, waarbij zijn kanjer al na 15 meter terug kwam naar de geleider. Een beeld wat we lang niet gezien hadden. Hij liet gelukkig ook zien wel degelijk goed te kunnen speuren.

Uitwerken van de SpH sporen
Voor het uitwerken van ieder spoor werd er geloot. Hans Derks (gast) met Qosmo beet het spits af bij deze categorie en zijn speurbeeld was erg hectisch, waarbij hij na de spitse hoek de verleiding op ging. Helaas behaalde hij slechts 10 punten. Benno lootte het 2e spoor en hij liet geweldig speuren zien ondanks de enorme watermassa waar de hond door moest werken. Hij behaalde met Cayllie de kwalificatie uitmuntend met 96 punten. Diny, eveneens een gaste, deed met haar Orka ruim 30 minuten over het uitwerken van het spoor. Jammer dat zij 2 voorwerpen overliep en veel moeite had met de eerste spits. Resultaat: 83 punten. Zij was erg blij met de wijze van zoeken van haar hond. Daarna zagen we Adrie van Dalen met Maxmara aan het werk. Op een zeer moeilijke weide, had de hond veel moeite om het spoor te volgen, maar kwam steeds weer op het spoor terug, waarbij de teef goed geconcentreerd bleef. Goed voor 75 punten. De laatste deelnemer bij de SpH II was Willem Helder uit Pijacker. Zijn hond Flash moest ook verschrikkelijk hard werken, terwijl het voor Willem zijn eerste SpH II examen was. Een geweldige ervaring zei hij achteraf, nadat hem 78 punten waren toebedeeld.

VZH/ BH
Wim de Haan en Ad deden aan dit examen mee. Jonge honden, die met het aangelijnde volgen meer moeite hadden, dan met het los volgen, waar beiden een uitmuntend voor haalden. Nog niet geheel vast in sommige oefeningen, maar toch een mooie 57 punten voor Wim en 55 voor Ad. Het B gedeelte ging probleemloos.

IPO I, II en III
Bij de IPO I honden liet Vigdis een geweldige appel oefening zien. Slechts enkele kleine opmerkingen van de keurmeester en zij verdiende volkomen terecht 96 punten. Omer daarentegen had wat meer moeite met zijn Nox en behaalde 73 punten. Het appel van Benjamin (IPO II) zag er ook prima uit. Net geen uitmuntend, maar de hoogste ZG met 95 punten. Ook Gerald bracht zijn hond keurig voor. We kennen zijn hond natuurlijk en de 87 punten voor IPO III waren een goede afspiegeling van het getoonde werk.

Bij het pakwerk van deze honden behaalde Vigdis 86 punten, waardoor haar totaal op 279 punten kwam. Een prima prestatie voor deze combinatie. Omer zijn Nox werd gediskwalificeerd wegens ongehoorzaamheid. Hij had erg veel last met lossen en op afstand liet hij pas los nadat de geleider er naast stond. Benjamin draaide erg goed m.u.v. het revieren. Odin wilde te graag bij Arno zijn en ging direct van 1 naar het aanblaf verstek. Als er dan nog 94 punten overblijven, kun je stellen dat de hond geweldig werk liet zijn. Gerald overtrof de andere deelnemers op dit onderdeel. Hij had zijn Igor goed in de hand en behaalde 96 punten. Ook hier was sprake van een geweldig stukje pakwerk.

Afsluiting
Teruggekomen in het clubhuis, zat de stemming er goed in. Wat een geweldige sfeer en wat heeft iedereen hard gewerkt om deze dag tot een goed einde te brengen. Alles liep op rolletjes, er waren ca. 40!! toeschouwers en het was aangenaam vertoeven na afloop. Ad heeft iedereen bedankt en de geslaagden hun certificaat uitgereikt. Bedankjes en bloemen natuurlijk voor de verschillende functionarissen. Alle deelnemers van onze vereniging zijn geslaagd en dat deed denken aan oude tijden. Super mensen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *