PAK Gelderland 2016

IMG_0979

Afgelopen weekend 16 en 17 april werd het PAK georganiseerd door kringgroep Nijmegen e.o. in samenwerking met de Provinciale afdeling Gelderland. Dit kampioenschap wordt ieder jaar georganiseerd onder auspiciën van de Vereniging voor Fokkers en Liefhebbers van Duitse Herdershonden (VDH). Op dit PAK worden 3 onderdelen uitgevoerd, te weten Speuren, Gehoorzaamheid en Pakwerk. Dit PAK kent niet alleen een individuele winnaar, maar tevens wordt om de eer van beste kringgroep van Gelderland 2016 gestreden. Ook zijn er prijzen te winnen in drie verschillende klassen, geheten IPO I, IPO II en IPO III. Hierbij is  IPO III de zwaarste klasse. Zoals gewoonlijk, was de organisatie weer in goede handen bij de kringgroep Nijmegen e.o. Een perfecte organisatie gedurende het gehele weekend.

Speuren
In totaal hadden er 20 combinaties ingeschreven, die allen op zaterdag moesten speuren. De speurvelden lagen er goed bij, en aan de resultaten was te zien, dat spoorlegger Anti Prinsen de sporen correct had uitgelopen. Een spoor voor IPO III honden is 600 passen lang en er liggen 3 voorwerpen op het spoor van 2,5 x 10 cm, die de honden keurig moeten verwijzen. Er zijn ook 4 hoeken uit te werken. Keurmeester was de heer Toon Hop. Er werd begonnen met de IPO III sporen, die een uur moeten liggen, voordat de geleider met het speuren mag beginnen.

Voor de onze kringgroep kwam in de IPO III klasse Gerald Kouwenberg uit met zijn Igor.  Igor ging prima van start en maakte geen enkele fout tot aan het eerste voorwerp, dat correct werd verwezen. Prima start en correct uitgewerkt spoorgedeelte en eerste hoek. Ook het tweede voorwerp werd correct verwezen. Prima aanzet tot aan de tweede hoek, waar Igor vol tegen de wind moest optornen. Daardoor moest deze hoek wat correcter uitgewerkt worden, evenals de derde hoek. Daarna een vrijwel foutloze vierde hoek en spoorgedeelte tot en met het correcte verwijzen van het laatste voorwerp. Gerald behaalde een kwalificatie Zeer Goed met 93 (van 100) punten.

Als tweede  van onze vereniging mocht Benjamin Telkamp met Odin zijn speurkunsten in de IPO II klasse vertonen. Ook Benjamin startte voortreffelijk, waarbij Odin het hele eerste spoorgedeelte inclusief de eerste hoek overtuigend, en met diepe neus uitwerkte. Het eerste voorwerp werd correct verwezen. De tweede hoek lag zeer kort na het voorwerp en daardoor werd Odin verrast. Hierdoor moest hij de hoek directer en correcter uitwerken. Toen Odin het spoor weer terug gevonden had, speurde hij goed door, maar kwam een enkele keer met zijn neus omhoog. Laatste voorwerp werd correct verwezen. Ook Benjamin behaalde een mooie kwalificatie Zeer Goed met 92 punten.

Als laatste kwam Vigdis Schoofs met haar teefje Kayra bij de IPO I voor onze vereniging uit. Het Vigdis haar eerste officiële wedstrijd en dus best spannend voor haar. We weten van Kayra, dat ze redelijk snel speurt, maar keurmeester Hop had daar geen problemen mee. Prima start en eerste speurgedeelte tot aan de hoek. Neemt de hoek prima, maar kijkt dan nieuwsgierig even naar de keurmeester, en gaat dan direct door. Het eerste voorwerp moest iets correcter verwezen worden. Goede start en goed speuren tot aan de tweede hoek, die iets correcter genomen moet worden. Voor de rest prima speuren tot aan het laatste voorwerp. Vigdis behaalde de hoogste kwalificatie Zeer Goed met 95 punten. Prima begin voor onze leden op de eerste dag.

Appél oefeningen (gehoorzaamheid)
Als eerste moest Vigdis de spits afbijten voor onze vereniging. Kon van de spanning slechts 2 uurtjes slapen en kwam met een redelijk wit gezicht aan de start. Vigdis kan op eigen terrein een prima appélletje op het veld leggen, maar door haar spanning, was ook Kayra helemaal van de leg. Oefeningen die normaliter met twee vingers in de neus worden uitgevoerd, mislukten. Grote missers waren nu de hoge schutting, waar Kayra tijdens het apporteren omheen kwam en het afleggen onder afleiding, waar zij direct begon te kruipen. Helaas kwamen er niet meer dan 77 punten uit de koker van de keurmeester. Kwalificatie voldoende.

Benjamin en Odin moesten als tweede voor onze vereniging aan de bak. Temperamentvol, goed geconcentreerd, maar af en toe wat te springerig. Wanneer Benjamin iets meer rust had ingebouwd tussen de oefeningen, was het totale resultaat misschien nog beter geweest. De grootste problemen ontstonden bij de 1 meter haag, waar de afstand tot aan de haag wellicht wat groter was dan normaal. Feit was, dat Odin de haag zwaar toucheerde, wat behoorlijk punten aftrek tot gevolg had. Voor de rest zagen de oefeningen er prima uit. Met 90 punten behaald Benjamin een mooie Zeer Goed.

Gerald bracht zijn Igor goed geconcentreerd voor. Rustig lopend, zoals we afgesproken hadden, miste Gerald geen oefening en behaalde uiteindelijk de kwalificatie Goed met 86 punten. Igor is niet de gemakkelijkste hond om af te richten, wat bij vrijwel alle oefeningen leidde tot wat punten aftrek. Toch chapeau voor deze combinatie.

Pakwerk
Vigdis werd 1e. Het revieren naar de verstekken was uitmuntend. Het stellen en aanblaffen bij de pakwerker (PW) moest veel beter. Kayra moest veel drangvoller en opmerkzamer in het verstek blijven en aanhoudender aanblaffen. Deze oefening was zwaar onvoldoende. De vlucht van de PW was prima met een volle en vaste beet, goed lossen en bewaken. Ook de aanval op de hond was goed. Vol en vast en goed lossen. Bij het inlopen moet Kayra echter beter blijven bewaken. Voor het afstandstellen moet Kayra wat correcter volgen naar het einde van het terrein. In de basis positie is de hond erg onrustig, wat voor behoorlijke punten aftrek zorgde. Kayra kwam hard op de PW door met een volle en vaste beet. Lost goed, maar is  in de bewakingsfase wat ondeugend. Haar totale werk werd met de kwalificatie Goed beloond met 84 punten. Totaal 256 punten, dat uiteindelijk goed bleek voor een derde plaats bij de IPO I combinaties. Ons idee is, dat Vigdis veel beter kan en daar gaan we aan werken. Toch Proficiat!

Het revieren van Odin was zeer drangvol. Wel moet Benjamin hem even corrigeren naar het derde verstek, waar Odin prima op reageerde. Het stellen en aanblaffen bij de PW was een uitmuntende oefening, al zat Odin niet geheel door bij het aan de voet roepen. De vlucht was prima met een volle en vaste beet. Lost goed en bewaakt goed. De aanval op de hond was prima, vol en vast en ook hier goed lossen. In de bewakingsfase moet Odin van de PW afblijven, hetgeen tot punten aftrek leidde. Tijdens het rugtransport was Odin erg druk. Ook dit kostte een punt aftrek, maar vooral het steeds niet gaan doorzitten in de basispositie voor een oefening kostte zeer veel. De overval uit rugtransport was goed, ook hier een volle en vaste beet, maar moet ook hier wat beter in de hand van de geleider staan.

Het afstandstellen was geweldig, al moest Odin hier was vaster op de beet blijven. En zeker ook na het commando los wat beter in de hand van Benjamin staan. Geweldige bewakingsfase daarna. Het zij- transport  moest nog even wat correcter. Totaal Goed met 89 punten. Zijn totaalscore was Zeer Goed met 271 punten. Goed voor de eerste plaats in zijn klasse. Proficiat!

Gerald was de derde van onze club, die PW moest doen. De verwachtingen waren hoog gespannen, omdat Igor een geweldige hond is. Het revieren was prima. Bij het verstek aangekomen, blafte hij 3 keer en verliet de PW en keerde naar Gerald terug. Weg punten voor aanblaffen en stellen. Daarna zagen we zeer overtuigend pakwerk van Igor, zoals we dat van hem gewend zijn. In het veld werk toonde hij zijn grote klasse. De enige opmerkingen die de keurmeester nog maakte, hadden te maken met het iets correcter loslaten van de PW. Gerald hield een teleurstellende Goed over met 84 punten. En een totaalscore Goed met 263 punten. Goed voor een  6e plaats.

Vele jaren zijn wij beste kringgroep van Gelderland geweest. Helaas lukte dat dit jaar niet, en moesten we genoegen nemen met de 2e plaats. Op de 1e plaats eindigde de kringgroep Slingeland, die wij van harte feliciteren met het behaalde resultaat. Volgend jaar zullen maar weer proberen om het beter te doen.

Evalueren
We zullen als vereniging  gaan evalueren en moeten een aantal punten verbeteren. Dat zijn we wel aan onze stand verplicht. Bepaalde zaken waren niet goed en dat erkennen wij ook. Hard aan deze punten gaan werken. Binnen de huidige positieve sfeer op de vereniging gaat dat zeker lukken!

Op naar de 2e Pre- selectiewedstrijd voor de Wereldkampioenschappen van de WUSV, die op 4 en 5 juni a.s. op ons terrein op de Gelenberg door ons georganiseerd wordt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *