1e bij PAK 2012

Op 21 en 22 april jl. werd het Provinciale Africhtings Kampioenschap [PAK] van Gelderland gehouden bij Kringgroep Nijmegen. De locatie van deze kringgroep is kennen wij allemaal en is bijzonder geschikt voor het houden van een evenement als het PAK. Dat deze kringgroep een evenement kan organiseren hebben zij in het verleden wel bewezen en ook dit jaar bleek dat weer het geval.

4 dames
Van onze vereniging deden er 4 dames mee: Anne-Marie, Carla, Celine en Elly. Voor de laatste 2 genoemde was het hun vuurdoop. Nog nooit eerder stonden zij op een ‘Gelderse’. Elly deed mee in de IPO I klasse en de 3 anderen in de hoogste IPO III klasse. Na afloop van het evenement was de gelaatskleur van de dames een stuk gezonder dan voor aanvang. Grauw van de spanning zagen ze er uit.

Harde wind
Op zaterdag werd er gespeurd in de omgeving van de ‘Groene Heuvels’ in Beuningen. Over het algemeen prima locaties om te speuren en er werden dan ook voornamelijk hoge resultaten geboekt. Celine mocht voor onze vereniging het spits afbijten en vooral tegen de harde wind in werd het een lastige opgave voor haar Ludo. Uiteindelijk vond de keurmeester dat er te veel hulp werd gegeven. Ze kreeg een onvoldoende kwalificatie. Ontzettend jammer want Ludo liet ook zien dat hij zeer intensief kan zoeken op een aantal spoorgedeelten.

Ervaren rot
Carla als ervaren rot liet zien hoe het ook anders kan. Na een geweldige speurprestatie werd haar Beau beloond met de kwalificatie uitmuntend met 97 punten. Prima basis voor het verdere werk op zondag.

Pechvogel
Grote pechvogel van onze vereniging bij het speuren werd Anne-Marie. Haar zeer goed zoekende Barry vond maar 2 van de 3 voorwerpen.  De spoorlegger die op ca. 10 meter achter de geleidster liep tijdens het speuren, zag ook niet zo snel een voorwerp, maar besloot om later te gaan kijken. Uiteindelijk werd het voorwerp niet gevonden, en wij waren van mening dat er dan ook geen puntenaftrek kon volgen. Hevige discussies zijn losgebarsten, maar het mocht allemaal niet baten. Uiteindelijk 86 punten voor haar zeer goede speurwerk. Achteraf bleek deze beslissing Anne-Marie de 2e plaats te kosten.

De eerste keer
Elly mocht in de laatste groep met allemaal IPO I honden haar kunsten vertonen. Ondanks haar zenuwen liep ze een prima spoor uit. Dat leidde haar naar 97 punten. Een uitmuntende prestatie! Voor de eerste keer op het PAK en dan zo’n prestatie neerzetten is knap.

Het was jammer, dat zaterdag een groot aantal leden van onze club verstek lieten gaan.

B en C op zondag
Op zondag werden de afdelingen B (gehoorzaamheid) en C (pakwerk) afgewerkt. Vanaf 8 uur in de ochtend tot laat in de middag was het erg druk. Veel toeschouwers, waarvan een groot aantal oude sportjongens, die de sfeer zeer aangenaam beïnvloedden. Het was gezellig en weer eens een Gelderse waar veel gelachen werd.

Zware keuring
Elly werd door de keurmeester in afdeling B erg zwaar beoordeeld en hield een voldoende oefening over met 78 punten. Langs de kant werd door verschillende personen meermaals opgemerkt, dat vergeleken met de prestaties van andere geleiders dit erg zwaar gekeurd was. Het onafhankelijk van de persoon keuren is in een aantal gevallen blijkbaar erg moeilijk hoorde je verzuchten. In afdeling C revierde Lara zeer drangvol, maar bleef het aanblaffen uit. Daardoor werd het verstekwerk met een onvoldoende beoordeeld. Jammer voor het totale beeld, want voor de rest zag het er degelijk uit. 84 punten en een kwalificatie goed. Je zou je debuut maar maken met een totaal score van 259 punten!!

Streken van Ludo
Ludo van Celine had weer enige streken tijdens de gehoorzaamheidsoefeningen, maar Celine bracht hem desondanks zeer goed voor. Met nog wat meer correctheid in de oefeningen gaat het gegarandeerd beter. Nu scoorde Celine nog een voldoende oefening met 72 punten. Het pakwerk was van een ander kaliber. Ludo liet zich van zijn beste kant zien en scoorde 93 punten met een kwalificatie zeer goed! Super bijten en lossen en prima gehoorzaamheid in het pakwerk. Verstekwerk en bewaking konden nog wat beter, maar erg goed gedaan.

Gedegen
Carla bracht haar Beau, ondanks haar eigen fysieke situatie, zeer gedegen voor zoals wij dat van haar kennen.  Een stabiele 88 punten in afdeling B en een zeer goede 90 punten in afdeling C, brachten haar op de 3e plaats in het eindklassement bij de IPO III honden. Een geweldige prestatie. Vooral bij het pakwerk was goed te zien, dat er hard gewerkt is aan het bijtwerk.

Hoogste score bij B
We waren nieuwsgierig, of Anne-Marie na het speuren, waar ze een aardige deuk had opgelopen, de bakens weer kon verzetten. En dat kon ze! Ze haalde de hoogste score van de dag bij afdeling B te weten 95 punten. Schitterend werk met een hoge correctheidsgraad. In afdeling C werd ook geweldig werk geleverd. Vanaf de kant zag het werk er beter uit dan de door de keurmeester verstrekte 93 punten. Maar vanaf de kant kun je nou eenmaal niet alles beoordelen, en werd ook hier een geweldige prestatie door haar neergezet. Haar uiteindelijke score was 274 punten, waarmee Anne-Marie 4e werd.

Beste van Gelderland
Wat  als een enorme verrassing over ons heen kwam, was het feit, dat we met de Kringgroep als beste van Gelderland eindigden. We hadden het voor de zoveelste keer weer geflikt!! Daar hadden we wel op gehoopt, maar het kwam toch geheel onverwacht. Je begrijpt dat de sfeer er na afloop goed in zat. Als afsluiting hebben we bij de WOK Chinees in Malden onveilig gemaakt en heerlijk gegeten.

Super gedaan Kringgroep Rivierengebied

Van de redactie