Ad in Oekraïne

Door de Central Club voor Duitse Herdershonden in de Oekraïne ben ik uitgenodigd om de wedstrijd om de Univisalsieger van 2012 te keuren. Mede keurmeesters waren Jürgen Ritzi en exterieur keurmeester Heinz Scheerer uit Duitsland. Deze wedstrijd was tevens een selectiewedstrijd voor de Alle Rassen kampioenschappen van de Oekraïne.Donderdag 10 mei 2012
Om 7.00 vertrokken richting Düsseldorf, om van daaruit te vertrekken. Om 9.00 uur de auto afgegeven bij de aankomsthal aan iemand van een parkeerbedrijf, waar voor mij vooraf een parkeerplaats gereserveerd was. Foto’s genomen van de auto en ik kon direct naar de vertrekhal. Om ca. 11.00 vloog ik naar Kiev. De reis met Lufthansa verliep prettig en 2,5 uur later landde ik in Kiev, waar het 29 graden was met een lichte bries. Werkelijk heerlijk weer daar. De pascontrole verliep maar traag en is daar een langdurige procedure, maar het voordeel was wel, dat mijn contactpersoon me al op stond te wachten met mijn koffer. Dat scheelde weer wat tijd.

In de Oekraïne is het 1 uur later, dus het was nog volop middag toen ik in het hotel Jürgen Ritzi ontmoette en een onmisbare persoon voor de komende dagen; onze tolk Wladimir. Wat een geweldige kerel. Ik heb nog nooit iemand meegemaakt, die zo snel vertaalde wat er gezegd werd. s’ Avonds tijdens een hapje en drankje op het prachtige hotelterras, waaronder een glaasje Wodka, werden de details voor de volgende dag doorgesproken. We zouden vrijdag de afdelingen B en C keuren en zaterdag afdeling A, omdat op zaterdag het stadion bezet was voor een grote bijeenkomst van scholen. In dit zelfde stadion zijn ook de WUSV kampioenschappen 2011 gehouden.

Over het hotel wil ik nog wel wat kwijt. Dit hotel is onderdeel van een zeer bekende Oekrainsche manege. Vele toptrainers berijden daar dagelijks heel veel paarden en geven in de middag- en avonduren dan rijles. Zij slapen allemaal in een apart gebouw bij het hotel. Het blijkt, dat ook onze Anky van Grunsven hier regelmatig trainingen verzorgt voor toprijders. Veel overeenkomsten heb ik gezien met de hondensport. De basis is gehoorzaamheid en discipline. Op de foto’s is een kleine indruk te krijgen over dit enorme complex.

Vrijdag 11 mei 2012
Er hadden zich in totaal 23 deelnemers aangemeld, waarvan er uiteindelijk 16 meededen aan de wedstrijd. Er waren 3 IPO I honden en 13 IPO III honden. We hadden afgesproken, dat ik alle honden in afdeling B zou keuren en Jürgen alle in C. De beide pakwerkers waren die van de WUSV het jaar daarvoor. Zeer goede pakwerkers. Toen we om 9.00 startten was het al 19 graden en binnen 2 uur was het 5 graden warmer. Toch overwegend zeer temperamentvolle honden mogen keuren. De eerste IPO I hond die ik keurde was volgens moderne methodes afgericht. Een geweldig stukje appèl met 96 punten. De 2 overige IPO I honden scoorden 75 en 76 punten. Bij afdeling C scoorde de 1e hond ook nog eens 93 punten. De overige 2 werden afgebroken.

Bij de IPO III honden was het niveau in afdeling B zeker niet slecht te noemen. 1x kwalificatie Uitmuntend, 3x Zeer goed en 9 keer Goed. Ook hier een paar honden, die volgens de moderne africhtingmethodes zijn opgebouwd. In het bijzonder sprongen er een Dobermann, Duitse Herder en Mechelaar uit. Deze scoorden later in afdeling C respectievelijk 98, 93 en 88 punten. De echte problemen werden duidelijk in afdeling C. In totaal 2 honden afgebroken, 1 Diskwalificatie, 1 hond teruggetrokken wegens ziekte, 2x kwalificatie Voldoende, 5x Goed, 4x Zeer goed en 1x Uitmuntend.

Na ons opgefrist te hebben in het hotel, waren er Russische gasten gekomen die op zondag met het exterieure gedeelte mee zouden doen. Daar leerde ik ook de Duitse exterieur keurmeester kennen Heinz Scheerer die uit Rheinland- Pfalz komt. Was bijzonder aangenaam tijdens het diner wederom op het hotelterras, mede door heerlijke weer. Tot laat in de avond bleef de temperatuur heerlijk en bleef onze tolk onvermoeibaar vertalen onder het genot van een drankje.

Zaterdag 12 mei 2012
Vandaag zou de strijd zich naar de speurvelden verplaatsen. Na ca. 20 minuten rijden kwamen we op een onmetelijk grote vlakte uit, waar een gigantisch aantal sporen uitgelopen kon worden.  We hadden afgesproken, dat Jürgen de 3 IPO I honden zou keuren, en ik de overgebleven 12 IPO III honden. Het was toen 7.30 uur.

Toen het eerste spoor uitgelopen werd, kon ik gelijk een indruk krijgen van de kwaliteit van de spoorlegger. De afstanden werden correct aangehouden, maar correct recht lopen bleek toch moeilijker dan gedacht. Bij de eerste 5 sporen heb ik aanwijzingen gegeven, daarna hebben de 3 spoorleggers de rest van de sporen achter elkaar uitgelopen, zodat we alle sporen achter elkaar uit konden werken. Belangrijk hierbij is natuurlijk de tijdsfactor.

Nadat er geloot was, meldde de eerste deelneemster zich aan. Zij was in de onderdelen B en C geslaagd en was vrij gespannen. Het was haar eerste grote wedstrijd en nadat ze haar Duitse Herder aangezet had, werd ze steeds meer gespannen. Wat bleek? Het door de spoorlegger uitgelegde spoor werd minimaal 10 keer doorkruist door een sporen die er vrij vers uitzagen. Zij maakte mij daar redelijk opgewonden op attent, en het viel niet mee om haar duidelijk te maken, dat ik dat ook gezien had. De hond selecteerde deze sporen echter voortreffelijk en ik zag geen reden om te stoppen. Achteraf was ik daar blij mee, want de hond speurde uitmuntend met 96 punten. Zij bereikte een totaal score van 254 punten.

Als 2e kwam een kanshebber voor het podium, ook met een Duitse Herder. Speurde maar liefst 97 punten en behaalde daarmee een totaal score van 281 punten. Daarna kwamen 2 mindere broeders met respectievelijk 64 en 24 punten. Als nummer 5 kwam de lijstaanvoerder tot dat moment, de eigenaar met de Dobermann. De Dober speurde ook geweldig, maakte alleen de fout om een paar van de sporadisch voorkomende grassprietjes op te eten. Dat kostte hem uiteindelijk zijn uitmuntend, maar met 95 punten bleef hij de concurrentie toch voor. Totaal 283 punten en een 1e plaats. De laatste kanshebster voor het podium, die 96 en 88 punten gescoord had, speurde 92 punten en behaalde een verdienstelijke 3e plaats. De overige honden behaalden mindere resultaten.

Aan het einde van de ochtend was de prijsuitreiking van de selectie wedstrijd. Op zondag zouden ca. 150 honden hun exterieurkeuring ondergaan, waaronder een aantal honden die aan de selectiewedstrijd hadden mee gedaan en voor de titel Universal Sieger in aanmerking wilde komen.

Zaterdagmiddag hebben we wat rondgereden en een aantal bezienswaardigheden bezocht. Er wordt stevig gewerkt aan het verbeteren van de infrastructuur rond het vliegveld en richting Kiev. Allemaal in het kader van de komende Europese Kampioenschappen Voetbal.

’s Avonds hebben we in het hartje van Kiev bij een bevriende hondensporter naar de voetbalwedstrijd Bayern München- Dortmund gekeken. De beide Duitse keurmeesters wilden die graag zien en ik ben meegegaan. Daar heb ik het verschil mogen aanschouwen tussen arm en rijk in de Oekraïne. Diverse arme gebieden had ik al gezien, maar nu zag ik ook de andere kant van de medaille. Een hoge muur omgaf het bezit van de bevriende hondensporter en ondanks het feit dat je midden in Kiev was, hoorde je niets van verkeerslawaai. Een monumentaal pand met grote zuilen ervoor, een geweldig fraai aangelegde tuin, prachtige kennels en stallen, dure auto’s en het stonk er gewoon naar heel veel geld.

Na de wedstrijd hebben we nog wat na gebabbeld en zijn per taxi naar het hotel gebracht. Ook dat werd voor ons geregeld.

Echter weinig slaap gehad, want er bleek naast het hotel een disco te draaien. Tot 4.00 uur in de nacht ging dit zo door. Gelukkig hoefden wij er zondag niet vroeg uit.

Zondag 13 mei 2012
Zoals eerder aangehaald, zou op zondag het exterieure gedeelte afgewerkt en wij hadden afgesproken om met 7 man te gaan speuren. Om dat met Jürgen mee te maken is erg leerzaam. Eerst hebben we de mensen zelf een spoortje laten uitlopen en uitwerken. Er was van de 7 honden echt geen één die ook maar de intentie had om intensief en rustig te zoeken. Daarna zijn we aan de gang gegaan op de manier die Jürgen nastreeft en de resultaten waren direct merkbaar. Zo zijn we de gehele ochtend bezig geweest en hebben later in het bijzijn van een vertaalster het speuren geëvalueerd.

Aan het einde van de middag was de prijsuitreiking en dat was best groots aangepakt. Naast de exterieur beste honden werd natuurlijk de Univisalsieger bekend gemaakt. Naast de gebruikelijke bedankjes, foto’s  en cadeautjes hebben we nog wat nagepraat en zijn naar het hotel gegaan. Weer heerlijk gegeten en gedronken in een zeer amicale sfeer. Ook afscheid genomen van Jürgen en het is prettig om hem volgend weekend al weer te zien in Nijmegen.

Maandag 14 mei 2012 Op maandag heb ik rustig mijn spullen ingepakt en nog wat theorie m.b.t. het speuren doorgesproken met een Engels sprekende geleider. Hij heeft mij later samen met Elena naar het vliegveld gebracht. De douane faciliteiten verliepen soepel en Elena had voor mij via een vriendin op de luchthaven gezorgd voor een verblijf in de businessruimte, waar het prettig verblijven was.

De terug reis verliep voorspoedig en ik was weer een prettige ervaring rijker.

Ad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *