Satéstokje
Kippen- en varkensbotten kunnen heel scherp afbreken en dan een beschadiging geven van de keel of het maagdarmkanaal. Op de beschadigde plek kan zich dan makkelijk een ontsteking ontwikkelen met een keelabces of een buikvliesontsteking tot gevolg. Heel berucht in dit kader zijn satéstokjes. Ik heb ooit een pup op de praktijk gehad met een bult net achter de ribwand. In de bult was een hard voorwerp voelbaar. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om een satéstokje. De eigenaar had 2 weken voordien sateetjes gemaakt en de hond had er blijkbaar een opgegeten. Het stokje was in zijn geheel in de maag terechtgekomen en dwars door de maagwand en buikwand geprikt. Na verwijdering van de stok en een kuur antibioticum is het met deze pup gelukkig goed afgelopen maar er zijn ook andere scenario’s denkbaar.
Vissen
Een ander zomers fenomeen is vissen. Vaak wordt dat gedaan met stukjes vis of brood aan een haak. Katten en honden zien wel het stukje aas, maar zien net als vissen de haak niet. De haak wordt dan ingeslikt en loopt ergens in de keel, slokdarm of maag vast. Vaak probeert de eigenaar nog even aan de draad te trekken of het haakje te verwijderen is en slaat daarmee het huisdier goed aan de haak. Wat te doen? Knip de draad niet kort af en laat deze uit de bek hangen. Een röntgenfoto geeft uitsluitsel waar zich de haak bevindt. Afhankelijk daarvan wordt bepaald hoe de haak moet worden verwijderd. Het nylonvisdraadje, dat aan de haak zit, komt daarbij vaak goed van pas.
Grasaren
Tot slot nog een opmerking over grasaren. Dit zijn de zaden met hun omhulsel van grassen. Halverwege de zomer hangen deze in halmen rijp aan grasstengels te wiegen in de wind op ongemaaide percelen. Deze grasaren hebben de neiging om in allerhande lichaamsopeningen naar binnen te dringen. Zo tref ik ze regelmatig aan tussen de tenen, in oren, onder oogleden en soms in de keel. Op de plek waar ze binnendringen veroorzaken ze een ontsteking. Deze ontsteking is moeilijk te bestrijden. Alleen antibioticum is onvoldoende. De grasaar moet worden verwijderd. Het zoeken daarnaar in een ontstoken gebied kan soms het zoeken zijn naar een speld in de hooiberg. Kortom, verwijder grasaren in de vacht van uw dier zo snel mogelijk. Als u blootstelling aan hooggras met rijpe grasaren kunt voorkomen is dat niet onverstandig.
Ronald Bosch, Dierenarts bij Diergeneeskundigcentrum Tiel Scheeringlaan 4, Kamperfoelie 20, Tiel, (0344) 61 62 97 www.dierenartstiel.nl
kevu1e